Grupul ONU C7/eGov si IMDD au organizat dezbaterea "Rolul guvernarii electronice in dezvoltarea durabila"

       Grupul ONU C7 "eGuvernare pentru dezvoltare durabila" si Institutul pentru Management si Dezvoltare Durabila (IMDD) au organizat masa rotunda cu tema "Rolul guvernarii electronice in dezvoltarea durabila" joi, 12 mai 2011, la Biblioteca Central Universitara. Evenimentul a reunit specialisti din sectorul public, privat, academic si non-guvernamental. Dintre acestia mentionam: doamna Andreea Paul Vass, consilier personal al Primului- Ministru, domnul Varujan Pambuccian, deputat, membru al Comisiei pentru tehnologia informatiei si a comunicatiilor,  doamna prof. univ. dr. ing Doina Banciu, director ICI, domnul Ionut Popescu, fost ministru de Finante, domnul Razvan Pirvu, director Marketing si Strategie Ericsson, domnul Gheorghe Serban, presedinte ANISP, domnul Marius Vladu, presedinte al Institutului pentru Cercetari Politice.
      In cadrul intalnirii, invitatii au dezbatut teme care au vizat rezultatele sondajului international ONU realizat de grupul C7 "e-Guvernare pentru Dezvoltare Durabila", asigurarea securitatii sistemelor electronice, avantajele utilizarii noile tehnologii in administratia publica, solutii concrete bazate pe serviciile electronice inovative si impactul lor in eficientizarea actului de guvernare.
     Dezbaterea, moderata de Andreea Stoiciu, Coordonatorul Grupului ONU C7 "eGuvernare pentru dezvoltare durabila"  si director executiv IMDD si Toma Cimpeanu, director in cadul  Institutului pentru Management si Dezvoltare Durabila (IMDD) a adus in prim plan eGuvernarea ca instrument al dezvoltarii durabile. De asemenea, au fost discutate necesitatea crearii la nivel national a unui sistem electronic unitar si interconectat, cu o infrastructura de comunicatii care sa uneasca toate resursele existente.
       "Principalul castig al dezbaterii a fost prezenta consistenta, atat a specialistilor din domeniul TIC, cat si a celor din administratia publica, mediul academic si societatea civila, dar si calitatea ideilor care au reiesit. Ma bucur ca discutiile au relevat o radiografie realista a guvernari electronice din Romania cat si nevoia de continuare a dialogului intersectorial. Concluziile vor fi incluse in raportul anual al grupului ONU C7-eGuvernare pentru dezvoltare durabila, pe care il voi prezenta saptamana viitoare, pe 18 mai, la Geneva, in cadrul WSIS (World Summit on the Information Society) Forum 2011", a spus Andreea Stoiciu.
     Doamna Andreea Paul Vass, consilier personal al primului ministru, a subliniat faptul ca "exista o legatura stransa intre eGuvernare si dezvoltare durabila, ele sunt un duet, iar infrastructura viitoare are nevoie de inovatie, deoarece nu se mai poate dezvolta pe bazele trecutului. Este necesar sa depasim rezistanta la schimbare, care este un factor ce ingreuneaza procesele sociale si economice, dar si sa promovam educatia ca mod de a intelege aceste schimbari".
       Domnul deputat Varujan Pambuccian a accentuat ca "dezvoltarea durabila inseamna dezvoltare pe succesiuni de echilibru si pentru a putea fi  prezent in spatial virtual, in primul rand este important sa te poti autentifica. Autentificarea trebuie sa se faca intr-un mod irepudiabial si anume prin semnatura electronica". In completarea observatiilor domnului deputat, domnul Dumitru Zamfir, Conferentiar universitar doctor, Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", a afirmat ca "securizarea sistemelor este la fel de necesara si importanta, pentru a contribui la dezvoltarea durabila".
      "Ma bucur ca discutiile de azi au validat rezultatele sondajului nostru. in perioada urmatoare avem in vedere realizarea unor analize sectoriale si evenimente regionale.", a precizat Toma Cimpeanu. Principalele concluzii ale intalnirii au adus astfel in prim plan rolul pe care serviciile electronice il au in cresterea calitatii vietii cetateanului si reducerea costurilor si nevoia securizarii si interoperabilitatii sistemelor. De asemenea, a fost subliniata importanta intelegerii dezvoltarii durabile in sensul aplicatiilor pe trei paliere: tendinta internationala, directiile europene si realitatea societatii romanesti, dar si nevoia de educare si instruire continua.

Comentarii

Postări populare