Despre TechSoup Romania si Programul de donatii software pentru ONGuri-interviu pentru BuzzCamp!

La invitatia Sofiei Frunza, Online Communication Manager, Inspire Group, am oferit in urma cu ceva vreme un interviu cu privire la modul in care TechSoup Romania vine in sprijinul organizatiilor neguvernamentale cu programe si proiecte din domeniul tehnologic. Ce a iesit, cititi mai jos. 

                                                                        ***
Steliana Moraru are o experienta de peste 3 ani in domeniul comunicarii si relatiilor publice. In aceasta perioada a lucrat pentru organizatii nonguvernamentale, printre care Institutul de Management si Dezvoltare Durabila si TechSoup Romania. Pe langa acestea, Steliana Moraru este si realizatoarea emisiunii “Lume Buna”, de la Radio Lynx.

BUZZ!Camp: Care sunt principalele probleme de ordin tehnologic ale organizațiilor nonguvernamentale din Romania?
Steliana Moraru, TechSoup Romania: Mai intai, cred ca este important sa privim cauzele care genereaza aceste situatii: lipsa de fonduri, resurse umane insuficiente, lipsa accesului la specialisti IT care sa furnizeze raspunsuri etc. Aceste cauze duc la probleme precum utilizarea de software neadecvat, lipsa de acces la produse IT&C care sa le eficientizeze munca, utilizarea unor tehnologii depasite sau neutilizarea unor tehnologii care ar putea veni in sprijinul lor si al oamenilor si grupurilor pentru care lucreaza.
Cu toate acestea, din ce in ce mai multi colegi din ONG-uri isi exprima interesul cu privire la potentialul pe care tehnologiile digitale si produsele IT&C le au, dar mai ales cum pot veni acestea in sprijinirea misiunii pe care o sustin, cum se pot adresa problemelor pe care doresc sa le rezolve utilizand tehnologia si cum isi pot ajusta activitatile astfel incat sa investeasca mai mult timp in lucrul pentru cauza lor, utilizand aplicatii, mapare, sisteme de arhivare si stocare.
BUZZ!Camp: Cum putem ajuta ong-urile sa depaseasca aceste probleme? Care este rolul vostru in acest sens?
Steliana Moraru, TechSoup: Misiunea noastra este sa oferim tehnologie accesibila organizatiilor nonguvernamentale si sa le sprijinim sa acceseze resursele IT&C de care au nevoie ca sa isi indeplineasca misiunea, la potentialul ei maxim. TechSoup Romania, filiala a TechSoup Global, este in Romania din 2009. In toata aceasta perioada, am incercat sa intelegem cat mai multe despre nevoile tehnologice ale organizatiilor neguvernamentale, sa vedem ce probleme au, ce resurse le putem pune noi la dispozitie, ce resurse au partenerii nostri din industria IT&C si cum le putem oferi o punte de legatura intre toate acestea si activitatile lor. Este important ca alaturi de un software bun, sa ai si pe cineva care te ajuta sa il inveti, sa faci primii pasi cu acel nou instrument pe care il inveti – si incercam sa facem din ce in ce mai mult si acelasi lucru, sa fim alaturi de organizatiile neguvernamentale cu oportunitati gratuite de invatare: webinare, newsletter, articole.
BUZZ!Camp: Care sunt proiectele prin care v-ati remarcat pe piata romaneasca?
Steliana Moraru, TechSoup Romania: Programul nostru principal este Programul de donatii software si hardware, realizat impreuna cu partenerii donatori Adobe, Cisco si Microsoft. Pe scurt, cu sprijinul partenerilor nostri donatori, oferim organizatiilor nonguvernamentale acces la software si hardware cu un pret mai mic cu peste 90% fata de valoarea de retail. Oferim peste 300 de produse software si hardware in catalogul nostru: de la Windows 8 la noul Office, de la Adobe Photoshop la Acrobat Proffessional – o varietate care acopera o mare parte din nevoile IT&C ale oricarei organizatii neguvernamentale din Romania.
Alaturi de Programul de donatii, punem la dispozitia organizatiilor o serie de resurse gratuite: training-uri, webinarii, articole si materiale video. Mai mult decat atat, organizatiilor care devin parte a comunitatii noastre le oferim si un instrument in plus pentru campaniile de strangere a 2% – Harta Map4Good, www.map4good.ro, pe care sunt distribuite toate organizatiile care fac parte din Programul de Donatii – un instrument extrem de util in incurajarea donatiilor de 2%.
De asemenea, impreuna cu colegii nostri din reteaua globala TechSoup, am derulat un sondaj international cu privire la modul in care organizatiile nonguvernamentale utilizeaza tehnologia traditionala si cea cloud-based, dar si despre cum intentioneaza acestea sa investeasca in acest domeniu pe viitor – ne preocupa foarte mult nevoile tehnice ale organizatiilor neguvernamentale si cum putem sa ii ajutam in indeplinirea lor.
Pe de alta parte, TechSoup Romania crede foarte mult in industria locala de IT: industria IT in Romania este dinamica si extrem de creativa – iar noi credem ca putem sa conectam cele doua lumi generatoare de bine in Romania – organizatiile neguvernamentale si industria locala de IT – ca sa invatam si sa ne ajutam unii pe altii. Despre asta a fost vorba in programele noastre ReStart Romania si Restart in Educatie, unde am mixat organizatii neguvernamentale cu companii locale de IT pentru a face impreuna proiecte civice online. Ducem acest angajament pentru creativitatea industriei locale si mai departe, in proiectul nostruInnovation Labs, realizat impreuna cu TechLounge si cu sprijinul Microsoft, unde sprijinim echipe de studenti sa isi dezvolte intr-un cadru de mentorat ideile lor IT.
BUZZ!Camp: Cat de deschise sunt ong-urile din Romania la posibilitatea de a beneficia de produse de software și hardware, achitand doar o taxa modica pentru fiecare produs?
Steliana Moraru, TechSoup Romania: Comunitatea noastra de organizatii a crescut constant, iar in prezent sunt peste 600 de organizatii alaturi de noi in aceasta comunitate. Impreuna au facut economii de peste 1,2 milioane USD in produse de software si hardware, toate aceste economii s-au putut redirectiona catre programe si servicii pentru oamenii pe care ii deservesc, in noi activitati, in noi voluntari etc. Fiecare organizatie din comunitatea noastra simte acest impact asupra activitatilor sale si isi doreste ca aceasta oportunitate sa continue sa fie disponibila organizatiilor romanesti.
BUZZ!Camp: Care sunt pasii de inscriere in Programul de donatii TechSoup Romania?
Steliana Moraru, TechSoup Romania: Pentru a deveni parte din comunitatea noastra, primul pas pe care trebuie sa il faca o organizatie este sa se inscrie pe www.techsoup.ro, creand un nou utilizator si adaugand organizatia la sectiunea Inregistreaza-ti organizatia nonguvernamentala. Inscrierea presupune completarea formularului din respectiva pagina, dar si incarcarea urmatoarelor documente: Certificat Fiscal, Certificat de Inregistrare in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor si Statutul organizatiei.
Echipa noastra va verifica aceste informatii si va desemna organizatia eligibila pentru program, tinand cont de criteriile de calificare pentru programe TechSoup Romania, dar si de criteriile partenerilor donatori: Microsoft, Adobe si Cisco. Imediat ce organizatia primeste confirmarea eligibilitatii, poate beneficia imediat de resursele pe care le oferim.
BUZZ!Camp: Care sunt conditiile sau criteriile de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca ong-urile care vor sa beneficieze de acest program?
Steliana Moraru, TechSoup Romania: O prima conditie se refera la autenticitatea datelor oferite: informatiile juridice si fiscale sa fie reale, sa aiba datele contabile inregistrate si sa figureze in registrul national al organizatiilor nonguvernamentale. Verificam concordanta informatiilor furnizate in formularul de inscriere cu ceea ce face in realitate organizatia. Echipa TechSoup Romania poate solicita, de asemenea, informatii suplimentare din partea organizatiilor. Este un proces pe care il realizam cu multa responsabilitate si caruia ii acordam foarte multa atentie.
Daca organizatia indeplineste conditiile solicitate de TechSoup, activitatea sa este trecuta prin filtrul partenerilor nostri donatori: Adobe, Cisco si Microsoft. Fiecare dintre cei trei are propriile sale restrictii. In functie de acestea stabilim pentru care dintre partenerii donatori organizatia se califica. Luam in considerare tipul programelor derulate, impactul, domeniul in care activeaza organizatia etc.
Chiar daca nu se califica pentru un anumit donator, TechSoup sprijina in continuare organizatia cu acces la resurse de informare gratuita cum sunt training-uri si webinarii.
BUZZ!Camp: Utilizarea tehnologiilor moderne influenteaza performanta ong-urilor? Daca da, cum anume?
Steliana Moraru, TechSoup Romania: Da, cu siguranta! Accesul si calitatea accesului la tehnologie, sub toate formele sale (software, hardware, conexiune Internet, programe, aplicatii mobile, prezenta online etc.), permite organizatiilor neguvernamentale sa se dezvolte, sa isi indeplineasca cu succes misiunea pe care si-au asumat-o și sa o faca in conditii de eficienta, in care pot concentra cat mai multe resurse si timp in cauzele carora le sunt dedicate. Nevoia fundamentala a organizatiilor este sa isi optimizeze bugetul si resursele umane pentru a oferi celor pe care ii deservesc cele mai bune programe. Tehnologia este unealta cea mai la indemana pentru a face acest lucru: sa utilizezi software legal si echipamente hardware certificate inseamna reducere de riscuri, reducere de costuri, castig de timp, acces rapid la informatii si la schimburi de informatii, gasire de oportunitati etc. Mai mult decat atat, ai posibilitatea de a-ti transforma ideile in prototipuri/bune practici pentru alte organizatii, fie ele din Romania sau din afara, iti poti gasi mai repede voluntari si poti atrage mai multe persoane sa iti sustina cauza in care crezi sau poti chiar gestiona mai bine proiectele, prin intermediul programelor de project management sau customer relationship manager. Iar lista nu se opreste aici.
Tehnologia te ajuta sa fii in timpul prezent si alaturi de oamenii din timpul prezent asa cum sunt ei. Pentru organizatiile neguvernamentale acest lucru inseamna ca poti sa raspunzi mai bine la nevoia de schimbare in bine a comunitatilor pe care le reprezinta.

Comentarii

Postări populare