Drumul spre casa, Evita si Intelepciunea multimilor sau ce am mai citit in ultima vreme

Salutare dragi prieteni, 

Astazi mi-am propus sa impartasesc cu voi cateva dintre cartile cu care mi-am ocupat timpul liber, mai ales ca a venit sezonul vacantelor si sper sa gasiti printre recomandarile mele si titluri care sa va atraga si pe voi. 





Drumul spre casa, Filip-Lucian Iorga in dialog cu Principele Nicolae al Romaniei 

Ed. Curtea Veche


Cartea s-a lansat recent, de altfel am achizitionat-o chiar de la eveniment, care a avut loc la Carturesti. Acesta este prima carete dedicata tanarului mostenitor si am fost suprinsa sa descoper in paginile cartii un tanar dedicat voluntariatului, curios, cu spirit de aventura, cu aceeasi pasiune pentru masini a bunicului sau, dar mai presus de toate un tanar care are potential de lider al tinerei generatii. 

Povestile care ni se infatiseaza ne ajuta sa il cunoastem mai bine pe Principe,  de la copilaria, relatia cu familia, pana la expeditiile din Africa, implicarea in activitatile realizate impreuna cu cei de la Tasuleasa Social sau programul national de lectura Cartile copilariei, initiat de Curtea Vechea Publishing. 




Evita, my life in my own words, The controversial deathbed manuscript attributed to Eva Peron, with an introduction by Joseph A. Page 
Ed. The New Press


Intotdeauna am fost interesata sa aflu mai multe despre viata doamnelor care au stat alaturi de presedinti sau conducatorii de tari, deoarece, in cele mai multe cazuri, am descoperit de fiecare data o povesti fascinante despre acestea si viata lor. Am vazut in urma cu ceva ani musicalul Evita, cu Madonna in rolul Evei Peron si imi doream sa citesc o biografie a sa, mai putin romantata decat in film. Am gasit volumul despre care va scriu astazi, dar de-abia recent am reusit si sa o citesc. 
Cartea are o introducere realizata de catre specialistul in perioada peroniana, Joseph A. Page, care ofera un preambul necesar intelegerii epocii respective, dar si a vietii Evei, prima doamna a Argentina in perioada 1946-1952) si a lui Juan Peron. Astfel, veti descoperi informatii istorice, care va vor oferi o mai buna intelegere a documentului intitulat Mi mensaje. Documentul, despre care se considera ca fost scris de catre Eva Peron pe patul de moarte, contine idei si ganduri cu privire la societate, opinii cu privire la situatia din vremea respectiva, dar mesajele pe care aceasta le transmite catre familie si prieteni, catre dusmani si catre cei care au sustinut-o, los descamisados.



Intelepciunea multimilor, James Surowiecki 
Ed. Publica 


Intelepciunea multimilor (The wisdom of the crowds-Why the Many Are Smarter Than the Few and How Collective Wisdom Shapes Business, Economies, Societies and Nations) a fost publicata in anul 2004 si este scrisa de jurnalistul James Surowiecki, ale carui articole legate de zona financiara si business le puteti regasi in the New Yorker. 
Teza principala a cartii se refera la faptul ca media opiniilor unei multimi are mai multe sanse sa fie cea corecta, spre deosebire de opinia majoritara din grup, in special a opiniei specialistilor in domeniu.Veti gasi numeroase exemple care sustin teoria, din domenii extrem de variate, de la biologie la tehnologie, psihologie si business. 

De altfel, in introducerea cartii avem un prim exemplu: Francis Galton, prezent la Targul pentru pasari si animale mari, face un experiment ad-hoc. Acesta, in dorinta de a vedea cum se comporta de fapt votantul (despre care el considera ca era, in general, foarte putin capabil), a solicitat celor prezenti la o competitie de ghicit greutatea unui bou, ulterior sacrificarii si eviscerarii, sa scrie pe un biletel cifra pe care ei o considera corecta, dar si cateva date personale. Teoria lui Galton era ca, de fapt, media greutatii scrisa de catre participanti nu va fi foarte apropiata de greutatea reala, ci, dimpotriva, cifrele mentionate de profesionisti ( ex. macelari) sau cei mai destepti. Cu toate acestea, media multimii a fost cea mai apropiata de adevarata greutate. 

Alte exemple pe care le veti regasi  vizeaza comportamentul grupurilor de albine, algoritmul Google, scheme din baschet sau situatii de pe Wall Street. Aplicatiile teoria multimilor intelepte, despre care Surowiecki scrie ca trebuie sa indeplineasca patru conditii: diversitatea opiniilor, independenta, descentralizare si agregare, au aplicatii in numeroase arii, de la viata noastra zilnica pana la afaceri si guvernare. 

De asemenea, daca sunteti pasionati de discursurile prezentate la TED, il veti gasi pe cel al lui Surowiecki, cu tema The power and the danger of online crowds, aici.



Comentarii

Postări populare