Victoria 20.20, o perspectiva noua asupra regenerarii oraselor din Romania


Siemens România a lansat competiţia naţională Victoria 20.20, un proiect complex de informare şi formare în domeniul dezvoltării urbane sustenabile, adresat studenţilor de la facultăţi cu profil tehnic (energie, construcţii, automatică, transporturi etc.), arhitectură şi urbanism. În cadrul concursului, studenţii trebuie să creeze un plan de dezvoltare a oraşului Victoria până în anul 2020, pe baza tehnologiilor sustenabile (compatibile cu mediul înconjurător)


Prin iniţierea acestei competiţii, Siemens îşi propune să atragă atenţia societăţii civile şi autorităţilor asupra unor probleme generale rezultate din lipsa unei planificări adecvate pe termen lung şi asupra consecinţelor dezvoltării urbane nesustenabile, care afectează multe oraşe din România. 

„Scopul proiectului este ca studenţii să afle mai multe despre proiectarea sustenabilă şi tehnologiile moderne care stau la baza dezvoltării oraşelor, dar şi să pună în aplicare cunoştinţele dobândite. Provocarea constă în crearea unui proiect de dezvoltare a unei comunităţi urbane profund afectate: localitatea Victoria”, a declarat Cristian Secoşan, CEO al Siemens SRL. „Victoria 20.20 este şi un experiment pentru a vedea în ce măsura tehnologiile verzi reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru oraşele din România”, a continuat acesta.

Formată în anii comunismului în jurul unui combinat chimic, Victoria este una dintre multele aşezări din România care se confruntă cu grave probleme economice şi sociale. Cazul oraşului îndeamnă la reflecţie asupra câtorva teme importante: ce viitor au oraşele construite în jurul unei industrii astăzi aproape moarte? Există vreo posibilitate pentru ca ele să se dezvolte sustenabil în secolul XXI?
Concursul este organizat in doua etape
Într-o primă fază, desfăşurată în perioada 1 aprilie – 28 aprilie, studenţii trebuie să formeze o echipă de minim 3, maxim 5 membri şi să vină cu o idee creativă de a îmbunătăţi viaţa în oraşul Victoria.Ideile trebuie să vizeze soluţii sustenabile în unul sau mai multe din următoarele domenii: transport, energie, industrie, sănătate, calitatea spaţiului public, siguranţă şi confort urban. Totodată, ele trebuie să respecte principiile dezvoltării durabile şi să folosească cel puţin o tehnologie modernă, compatibilă cu mediul înconjurător.
În etapa a doua, vor fi selectate cinci echipe care vor elabora un proiect complex de dezvoltare urbană a oraşului Victoria. Aceştia vor beneficia de ajutor din partea  experţilor Siemens şi specialiştilor în urbanism, dar şi de suport financiar. Fiecare din cele cinci echipe finaliste va avea un mentor din cadrul Siemens, care va oferi îndrumare studenţilor în definitivarea temei alese.
La sfârşitul lunii mai, un premiu în valoare de 2000 de EUR se va acorda echipei cu cel mai ambiţios proiect de dezvoltare urbană a oraşului Victoria. Alte două echipe vor putea câştiga 500 de EUR.
Mai multe detalii despre concurs şi despre oraşul Victoria puteţi găsi pe www.siemens.ro/victoria2020 , dar şi pe pagina de  Facebook  www.facebook.com/victoria2020.
O sursă de inspiraţie pentru acest proiect a fost documentarul „Victoria” realizat de HBO Central Europe care, prin prezentarea unor episoade din viaţa de zi cu zi a victorienilor, scoate în evidenţă drama unui fost oraş muncitoresc care a pierdut startul pentru dezvoltare. Un alt aspect care a atras atenţia asupra acestui oraş este că el are poate una dintre cele mai active comunităţi pe Facebook. Chiar dacă mulţi au plecat de acolo, ei îşi amintesc cu drag de copilăria petrecută în Victoria, iar poveştile şi fotografiile postate sunt o dovadă a faptului că acest oraş are spre ce să privească în viitor.
Despre Siemens România:
Cu o activitate de peste 100 de ani în România, perioada în care a fost sinonimă cu realizări tehnice, inovaţie, calitate şi încredere, Siemens este cea mai mare companie din România care deţine soluţii inovatoare complete în următoarele segmente de activitate: Energie, Sănătate, Industrie. Compania are sediul central în Bucureşti şi prezenţă regională în Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Târgu Mureş, Timişoara şi aproximativ 2.100 de angajaţi. Pentru mai multe informaţii despre Siemens în România, vă rugăm să vizitaţi: www.siemens.ro/presa

Sursa : www.romaniapozitiva.ro

Comentarii

Postări populare