Scrisori de dragoste altfel: George Bernard Show si Stella Tanner (Mrs. Patrick Campbell)

Desi am fost intotdeauna atrasa de cartile (auto)biografice, nu m-am simtit niciodata prea apropiata de tomurile care ne ofera o usa larg deschisa catre vietile private ale diferitelor personalitati sau figuri publice cu ajutorul scrisorilor pe care le-au scris sau pe care le-au primit. Am citit doar o singura data un volum de scrisori de dragoste, dar imaginare, scrise de diferiti autori catre iubiri numai ei stiute. 
Cu toate acestea, zilele trecute, intalnindu-ma cu un bun prieten, o sursa inepuizabila de descoperiri fascinante literare, in contextul discutiei pe care o aveam, mi-a spus ca ii amintesc de Beatrice Stella Tanner, actrita de origine engleza, cunoscuta ca Mrs. Patrick Campbell sau ca Miss Pat. Stella a fost destinara pentru multa vreme a scrisorilor lui George Bernard Shaw, dar si muza pentru cateva dintre scrierile sale. De altfel, piesa Pygmalion (piesa inspirata, dedicata si jucata de Stella) sta la baza piesei muzicale My fair lady. Probabil ca cei mai multi dintre voi cunoasteti filmul omonim, cu Audrey Hepburn in rolul principal, pe care daca nu l-ati vazut inca, va recomand sa il treceti pe lista filmelor pentru aceasta vara. 

I-am marturisit ca, desi sunt familiara cu operele lui Shaw, nu am stiut niciodata aceste aspecte din viata lui personala. Acesta mi-a spus ca ineditul situatiei dintre cei doi consta in faptul ca si-au scris o lunga perioada de timp, amandoi erau absolut fascinati unul de celalalt, insa dragostea lor nu s-a concretizat niciodata, nu au fost nicicand impreuna. Mai mult decat atat, ea  a si fost cea care a rupt relatia lor (cu toate ca si Shaw era casatorit in timpul in care acestia isi scriau), desi urma sa joace rolul Elizei in piesa Pygmalion, regizata de Bernard Shaw. 

Mai mult decat atat, continutul scrisorilor nu este unul tipic scrisorilor de dragoste, ci mai degraba ascund cu grija printre remarci si marturisiri din viata cotidiana, cuvintele de dragoste. De pilda, cautand ulterior mai multe informatii, am gasit aceasta scrisoare a lui Shaw catre Stella, care se termina astfel: And so goodnight, friend who understands about one's mother, and other thingsTotodata, la descrierea cartii de pe amazon.com am este urmatorul review: 

This book is a collection of letters exchanged between George Bernard Shaw (GBS) and Mrs. Patrick Campbell (Stella); I hesitate to say "love letters" because although it is clear that Shaw and Stella adored each other, these letters were not love letters in the traditional sense. Although GBS was in fact married and Stella a widow, the magnetic pull that kept these two spirits together is clear when reading their letters. Both were successful on their own in their craft, but the witty, razor-sharp and yet somehow romantic exchanges between the two are second to none. These letters make the reader wonder just what else was happening between GBS and Stella when they did meet face to face and make you wish that they had both said to hell with convention and ran away together. If you want to read an "intellectual love story" between two legends of the early 1900's theatre...this is the book for you. I hope someday to receive a letter half as clever as those from GBS to Stella.

Sunt curioasa sa descopar eu insumi ce se ascunde in spatele randurilor care au facut probabil inimilor celor doi sa bata putin mai repede ori de cate ori le primeau sau le trimiteau, dar si randurilor care au facut ca ei sa fie intotdeauna in alta parte, desi erau atat de aproape, asa ca imediat ce voi termina cartile cu care ma indeletnicesc acum, voi face o exceptie si voi citi scrisorile celor doi.  

Postări populare