Sarbatorile sau cum ne aduc zilele lunii decembrie impreuna

Am citit la un moment dat un articol in care se regasea si ideea urmatoare: intr-o lume din ce in ce mai conectata, suntem din ce in ce mai singuri. La inceput m-am gandit la faptul ca este doar o analiza psihologica, sociologica, prin care oamenii sunt incadrati in concepte si parametri si nu, nu este adevarat ca suntem singuri si doi, iar in loc de inima de bate Luna, cum ar spune Nichita Stanescu.


Dar ulterior, la ceva vreme am citit o serie de articole pe bloguri, scrise sub forma de leapsa primita de la un blogger la alt blogger. Aceste articole faceau referire la persoana/persoanele pe care le-am putea suna in toiul noptii, daca ne-am simti rau sau am dori sa vorbim cu cineva. In mare parte articolele spuneau ca sunt extreme de putine astfel de persoane pe care autorii le-ar putea suna si le-ar putea ajuta. Am facut mental acest exercitiu si, da, surpriza!, oamenii apropiati mie ii pot numara pe degetele de la o mana, desi sunt conectata cu oameni de peste tot, ies des, ma intalnesc cu prieteni, particip la tot felul de evenimente, am  o multime de prieteni pe Facebook, pe Twitter, pe Linkedin, Pinterest si tot ce inseamna retea sociala.
Totusi,chiar atat de singuri suntem? Nu, pentru ca acei patru-cinci oameni pe care ii avem alaturi sunt parte a universului nostru, a lumii noastre, sunt cei cu care impartim si bucurii, si lacrimi, si zile proaste si zile bune. Si, acum in aceasta perioada a Sarbatorilor, ei sunt primii la care ar trebui sa ne gandim, sa ii  adunam in jurul nostru si sa le multumim ca ne-au fost alaturi in anul care a trecut si ca ei sunt cei datorita carora nu suntem singuri in universul nostru.
Toti vorbim de cadouri, facem liste, cumparam mancare, alergam prin randurile hypermarketurilor si ale mallurilor, inghesuindu-se sa prindem tot felul de promotii, dar uitam ca luna aceasta ar trebui sa fie mai mult despre linistire, stat cu cei apropiati, multumire, tihna si ganduri bune. In fond, la ce bun daca primim tot felul de cadouri ambulate frumos de la parteneri si cunoscuti, daca in lumea noastra nu exista acele momente petrecute de mana de oamenii care nu te lasa sa fii singur?
Nu degeaba se spune despre luna decembrie ca aduce sine putina magie in vietile noastre. Fiecare dintre noi avem in aceasta luna propriul mod de a percepe aceasta magie si o vedem prin prisma lucrurile si a gadurilor pe care ni le dorim. Luna aceasta ne aduce impreuna mai mult decat orice alta perioada a anului si este un moment de bucurie sa vedem ca prieteniile noastre trec frumos testul timpului.
Spunea intr-un interviu John Kolosa, managerul Chateau Canon, ca “noi, oamenii, suntem ca vinul: amestecuri de mai multe arome, de ani diferiti, de diferite tipuri de terroir”. Si in tot acest amestec, ne gasim fiecare perechea de oameni potriviti, pe care, inainte sa dam fuga la cumparaturi, va propun sa ii chemati la un ceai sau un vin fiert cu mar copt si sa le oferiti si sa va oferiti un moment de tihna si de ganduri bune.
Craciun Fericit!
Articol postat initial aici.

Postări populare