Condoleezza Rice si drumul ei catre putere

"Condoleezza Rice si drumul ei catre putere" ( titlul original "Twice As Good: Condoleezza Rice and Her Path to Power"), scrisa de  Marcus Mabry, este o carte pe care o aveam de ceva vreme pe raftul bibliotecii, dar pe care tot amanam  sa o citesc. Cand am inceput sa ii rasfoiesc primele pagini, a fost potrivire la prima citire, ca sa parafrazez vechea zicala. Efectiv, nu am lasat-o din mana si mi-a parut rau ca am inceput-o asa de tarziu. 

Personal, am ramas fascinata de viata, traseul profesional, taria de caracter, alegerile pe care Condoleezza Rice le-a facut. Cartea este o buna lectura si din perspectiva corelatiilor pe care le face cu diferite momente cheie ale istoriei, inclusiv segrararea rasiala, Uniunea Sovietica, Irak, 9/11,   dar si din perspesctiva femeii din spatele imaginii publice. 

De altfel, citind pagina dupa pagina mi-am dat seama ca afirmatia "Condoleezza Rice este o intruchipare a contradictiei"- New Yok Times este cat se poate de adevarata si de potrivita pentru cea care a fost prima femeie de culoare Secretar de Stat. 

Aceasta este prima carte din seria celor care vor aparea aici, pe blog. Nu va voi prezenta rezumatul cartii, ci doar acele idei pe care eu le-am considerat interesante si citate care mi-au ramas intiparite in minte. Mai jos veti regasi cinci pasaje cu care am rezonat:

"Sursa rezistentei Condoleezzei a fost cel mai probabil increderea de nezdruncinat pe care parintii au cultivat-o in ea. Astfel incat, chiar si atunci cand a esuat, ea nu a trait esecul ca pe o reflectie personala; ea l-a vazut ca pe un simplu aspect de viata. De fapt, Condoleezza a tras o concluzie morala similara din scurta, dar intensa ei cariera de patinatoare: "Ceea ce am invatat este ca poti inregistra esecuri, si totusi sa mergi mai departe". 

"Concedierea pripita (n.a a tatalui sau, John Rice) a trezit la viata lectiile pe care Condoleezza le invatase in Birmingham. Dreptatea, in absenta puterii reale, era practic fara sens. Rice ii va sfatui pe viitori ei protejati sa nu se bazeze niciodata pe institutii, nici macar pe aceea pentru care au muncit din greu. Dupa cum scris Hans Morgenthau, puterea reprezinta totul."

"Stoicismul lui Rice a devenit legenda. In imprejurari in care altii ar fi cedat durerii, ea a parut ca devine mai puternica." 

"Rice isi adusese contributia la retrasarea hartii mondiale petrecute in decurs de o jumatate de secol. Deloc surprinzator, experienta si-a lasat amprenta asupra ei. A fost martora la ceea ce putea infaptui o conducere americana ghidata de principii. In fata timiditatii si cinismului aliatilor europeni ( Margaret Thatcher propusese initial ca trupele sovietice sa ramana pe termen "nedefininit" intr-o Germanie unificata, un fel de politica de caz de insurgenta pentru  Europa), George Bush a condus detasat."

"Insa povestea lui Rice sugereaza totodata ca exista un pret ce trebuie platit. In aceeasi masura in care viata ei constituie o lectie puternica cu privire la recompensele pe care le aduce cu sine faptul de a fi extrem de bine pregatit si virtutea de a fi deschis la oportunitati, ea reprezinta totodata un avertisment in legatura cu modul in care o vointa intens concentrata poate sa intunece circumstante, perspective si oameni din afara competentei celui care o detine. (...) Nu este nimic nesemnificativ in a fi primul. Insa aceasta lume este diferita de America din epoca drepturilor civile, iar a fi primul nu mai este suficient.Chiar si de doua ori mai bun nu e suficient; liderii, de culoare sau femei, intocmai tuturor liderilor, sunt judecati dupa ceea ce pot realiza."



Cartea am achizitionat-o de la Editura Curtea Veche, mai multe informatii regasiti aici. 

O privire critica puteti regasi aici, de la Omul care aduce cartea- Dan C. Mihaiescu

Puteti fi la curent cu postarile Marcus Mabry, Editor at large, The International Herald Tribune and The New York Times. Editor, IHT Rendezvous pe Twitter: @MarcusMabry_IHT



Postări populare