Oscaruri pentru filme de peste ocean

Daca e bal, atunci sa dansam sau sa privim la spectacolul decernarii premiilor Oscar. Este o seara despre care s-au scris pagini intregi, a curs multa cerneala, emotiile sunt la cote maxime, iar pregatirile necesita ceva vreme. Nu ma voi erija intr-un expert in Oscaruri sau filme sau castigatori, dar in lumina (reflectoarelor) momentelor pe care artistii urmeaza sa le traverseze, m-am gandit sa va impartasesc cateva dintre filmele dragi mie care si-au adjudecat faimoasa statueta. 

Pentru ca reiterari ale listelor cu marii castigatori aveti la indemana, eu va propun o lista scurta cu filme care au castigat Oscarul la categoria Best Foreign Language Film. Sunt filme pe care le-am urmarit cu inima mica-mica, sunt filme legate de momente frumoase din viata mea, sunt filme care m-au emotionat aproape de lacrimi si filme pe care le-as revedea oricand. 

1.     Moscova nu crede in lacrimi (Moskva slezam ne verit) - a castigat Oscarul in 1981. Filmul a mai fost nominalizat si in cadrul Festivalului Ursul de Aur, Berlin, iar in 2009 a castiga premiul MTV Movie Awards Rusia la categoria Best Soviet Movie. L-am vazut pentru prima data pe TVR, in urma cu multi, multi ani. Eram prea mica sa ii inteleg atunci adevaratele semnificatii sau i le inteleg pe deplin, iar acum trei ani l-am revazut, cu alti ochi si alte intelegeri: un film despre determinare, incredere si privire asupra picaturilor bune dintr-un ocean plin de cele rele.  Filmul il puteti viziona integral aici.

2.     Cinema Paradiso (Nuovo Cinema Paradiso) – a castigat Oscarul in 1990. Filmul s-a bucurat de aprecierea criticilor, fiind si castigator al Globurilor de Aur la categoria Film Strain ( 1990), al premiului BAFTA pentru un film in alta limba decat engleza, BAFTA pentru cea mai buna muzica originala de film si pentru cel mai bun scenariu original. Este un film care reuseste sa stranga in privitor o multitudine de emotii si trairi.  Este pusa pe pelicula o viata, care influenteaza alte vieti: cea a unui orasel care se cladeste, rade, plange, viseaza, se indragosteste si se desparte in jurul unui cinema. Un cinema care ii schimba pe oamenii, ii aduce impreuna si ii transforma. Iar muzica este cea leaga si aduce laolalta tot ce este mai bun din acest film.


3.     Life is beautiful ( La vita e bella) – si-a adjudecat 3 din cele 4 nominalizari la Oscar, in 1998. De asemenea, a primit Marele premiu al Juriului la Festivalul de la Cannes (1998) si premiul pentru Cel mai bun film in cadrul Premiilor Academiei Europene de film (1998). Pe langa faptul ca il iubesc pe Roberto Benigni, care in acest caz este deopotriva regizor si actor, pe langa minunatele  „Buongiorno principessa!” si „Am invins!”, pe langa coloana sonora care merita salvata in playlisturile cu muzica draga, filmul ne poarta prin actiunea sa intr-o maniera comica pentru a pune in fata unor lucruri care au in spate o realitate lipsita de nota vesela, situatia evreilor in timpul  Holocaustului. Fara a altera sau a minimiza partea acestea a istoriei. Este un film despre dragoste: dragostea de parinte, dragostea fata de persoana draga, dragostea de viata.


Desigur, lista e ceva mai  lunga, dar va init pe voi sa le descopriti. Nu as incheia insa aici: pe lista favoritelor mele se mai regasesc si All about my mother ( Todo sobre mi madre)- Oscar in 2000, regia lui Pedro Almodovar, No man’s land (Ničija zemlja) – Oscar 2002, filmul de debut al scenaristului si regizorului bosniac Danis Tonovic si recentul Amour , care este nominalizat in seara aceasta.





Postări populare